czwartek, 25 kwietnia, 2024

88 HANDS DINNER – VI edycja

Najnowsze

W piątek 26.10 w Restauracja Cucina miało miejsce wyjątkowe✨wydarzenie kulinarne czyli szósta edycja 88 HANDS DINNER. Szef KuchniDominik Narloch zaprosił do wspólnego gotowania wspaniałe osobowości🌟kulinarne: Justyna Slupska Kartaczowska z wrocławskiej restauracja jadka oraz Robert Trzopek z warszawskiej restauracji Bez Gwiazdek 

Takie wyjątkowe trio przygotowujące kolację, to niesamowita okazja do spróbowania 🍴wyśmienitych dań. I tak właśnie było… Każde z nich zachwycało… smak… dobór i jakość produktów, sposób ich zaserwowania na talerzu…💓

Tematem przewodnim było prawdziwe jedzenie – produkty wyhodowane z zaangażowaniem i pasją, w naturalny sposób, tworząc surowiec z duszą, najwyższej możliwej jakości. 


Menu degustacyjne składało się z 8 dań🍽wraz z pairingiem win🍷przygotowanym przez Sommeliera Cuciny Dominik Dobrzyński 
Całą kolację prowadził🎤 Mateusz Sarnowski Mati Pichci z przyjemność

🔹Amuse-bouche 
Gniazdko ziemniaczane z emulsją szczypiorkową, puder szczypiorkowy, oraz oryginalna grzybowa pralinka🍬 w stylu „ferrero roche” – mus grzybowy nadziewany konfiturą żurawinową, z wierzchu gorzka czekolada 62% oraz orzech włoski, do tego pieczywo własnego wypieku +masło z pudrem buraczanym i oliwą szczypiorkową.


🔻Przystawka I
„Pstrąg ojcowski / ziemniaki / wędzone masło / koper ogrodowy”
Robert Trzópek

To było rewelacyjne w swojej prostocie danie, rozpływający się w ustach pstrąg🐟, plastry gotowanych ziemniaków🥔 posypane pudrem z kopru no i przerewelacyjne uwielbiane przeze mnie wędzone masło, które idealnie podbiło smak i spoiło wszystko w jedną przewspaniałą całość 👌

🔻Przystawka II
„Wędzony węgorz / czarny bez / czarny kawior”
Justyna Słupska – Kartaczowska

Tutaj to, co się wydarzyło na talerzu to istne mistrzostwo!🤩Zobaczcie tą prostą formę podania, w niej kryła się taka petarda💥smaków, że zachwyty było słychać na całej sali… Glazura ze śmietany połączonej z chrzanem otulająca węgorza z Zalewu Szczecińskiego, na nim czarny kawior Antonius i redukcja z czarnego bzu. Sztos!

🔻Danie I
„Jesiotr / korbol / grzyby / rokitnik” 
Dominik Narloch 


Talerz w kolorach jesieni na który składał się jesiotr🐋 z Gosławic gotowany w niskiej temperaturze 48 °C, piklowana dynia🎃, puree z dyni, kluski leniwe z wędzonego sera twarogowego, sos demi glace na bazie szpiku, żel z rokitnika, chips i puder z grzybów oraz kawior antonius. Pysznie sezonowo, idealnie smaczne danie, zachwycające prezentacją, niebieski kolor talerza i ten pomarańcz 💙🧡

🔹Intermezzo 
„Owoce leśne z yuzu i z cukrem miętowym”


Mała „a’la żelka”, ale za to z jaką intensywnością smakową, gdzie mięta🍃lekko zaznaczając się na końcu odświeżyła kubki smakowe – więc to był idealny przerywnik, przygotowujący nas do dalszej uczy.


🔻Zupa
„Czarna polewka / kluski z oscypka / salceson / kasza gryczana” 
Dominik Narloch

Czarna polewka czyli Czernina z krwi gęsiej, z pięknie wyglądającą ciekawą wkładką😍a więc, w talerzu znajdował się salceson z żołądków, serc i wątróbki gęsiej, mus chrzanowy, piklowana śliwka (w anyżu, cynamonie, czerwonym winie i occie spirytusowym), gnocchi z oscypka, puree z moreli, chips z kaszy gryczanej, zioło – gwiazdnica. Tak pięknie podanej czerniny jeszcze nie jadłam🤗, a smaki idealnie się uzupełniały. Była przewspaniała 👏

🔻Danie II
„Gęś / czerwona kapusta / czerwona kluska” 
Justyna Słupska – Kartaczowska


Prezentacja kolorystyczna tego dania mnie powaliła, kocham takie kolory💗, a zjeść taki właśnie kolor pyzy (dla innnych to kluska drożdżowa gotowana na parze) która została zabarwiona sokiem z buraków to coś niesamowitego, mega efekt!😍Gęś była cudowna, idealna – miękka, delikatna i z chrupiącą skórką, oj tak! 👌Do tego puree z czerwonej kapusty, chips z kaszy gotowanej w czerwonej kapuście , oraz zioło – szczawik fioletowy. Zachwyt 100%💓

🔻Danie III
„Karminadel z burakiem / wędzony szpik / wołowina” 
Robert Trzópek 


Śląski mielony tutaj w wersji z mieloną wołowiną🥩 (antrykot), żółte💛buraki piklowane w occie jabłkowym🍎, sos z wędzonym szpikiem wołowym. To był przerewelacyjnie przyprawiony👌, soczysty mielony antryktot podany z żółtymi buraczkami prezentującymi się na talerzu jak makaron 🙂

🔹Pre dessert 
„Lody szafranowe z granitą agrestową oraz z kawiorem”


Czy kiedykolwiek jedliście takie połączenie? Lody, na dodatek szafranowe i z kawiorem? To było niesamowite doświadczenie, a jakie pyszne i wyrafinowane. To lubię 😋


🔻Deser I
„Pistacja /matcha / truskawka /kardamon” 
Jurij Gorobchyshyn


Jako pierwszy deser zaserwowano krem pistacjowy 💚wraz z gąbką z zielonej herbaty matcha, sorbet z truskawki🍓 z kardamonem oraz orzeszki pistacjowe. Pistacjowe słodkie szaleństwo wraz z odświeżającą kwaskowatą truskawką – coś pysznego🤤

🔻Deser II
„Czekolada / kawa / morela / bergamotka” 
Jurij Gorobczyszyn


Drugim deserem było ciasto czekoladowe🍫 ze struclem kawowym☕️, sorbet z moreli❤️ i kardamonu, dysk z białej czekolady⚪️ oraz żel z bergamotki. To było wspaniałe czekoladowe zakończenie tak godnej kolacji, a sorbet z moreli skradł moje serce💘

To był cudownie kulinarny wieczór💫, więc nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na następną, czyli już 7 edycję 88 HANDS DINNER ☺️❣️

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia